Õhksoojuspump või konditsioneer: kumb valida?

Kui oled otsinud lahendusi oma kodu kütmiseks või jahutamiseks, oled ilmselt kuulnud mõistetest õhksoojuspump ja konditsioneer. Paljud koduomanikud ajavad need kaks süsteemi sageli segamini. Kuigi need seadmed võivad välja näha sarnased ja toimivadki paljuski samadel põhimõtetel, on neil mõned olulised erinevused.

Teeme selgeks, kuidas kumbki süsteem töötab, mis on nende seadmete erinevused ja millal valida õhksoojuspump ning millal konditsioneer.

 

Mis on õhksoojuspump?

Õhksoojuspump on seade, mis on eelkõige mõeldud ruumide kütmiseks, kuid suudab pakkuda ka jahutust. Õhksoojuspumpa on võimalik kasutada nii põhi- kui ka lisaküttena, sõltuvalt ruumi vajadustest ja kasutaja eelistustest.

Õhksoojuspumbad töötavad split-süsteemis, kus üks või mitu siseseadet on ühendatud hoone välisseinal, katusel või maapinnal asuva välisseadmega. Süsteemis ringleb külmaaine, mis kannab soojust ühest keskkonnast teise.

Kütmisel võetakse soojusenergia välisõhust ja suunatakse tuppa. Jahutamisel toimub vastupidine protsess, kus õhksoojuspump eraldab soojuse teie kodus olevast õhust ja pumpab selle välja, töötades samamoodi nagu külmkapp.

Mis on konditsioneer?

Konditsioneer on  peamiselt mõeldud ruumide jahutamiseks, kuid paljud mudelid pakuvad ka kevad-sügis küttefunktsiooni. Tänu oma kasutusmugavusele ja lihtsusele on võimalik paigaldada konditsioneer korterisse, eramusse, kontorisse – pea igasse ruumi, kus on vaja jahutust.

Konditsioneer on oma olemuselt samuti soojuspump. Seadmes ringlev külmaaine seob soojusenergia ja transpordib selle väliskeskkonda. Edasi liigub külmaaine aurustisse, kus vedelal kujul aine muutub gaasiliseks. Selle protsessi käigus külmaaine jahtub ning neelab endasse ümbritsevas keskkonnas oleva soojuse, mille tulemusena see keskkond jahtub. See jahedus suunatakse ventilaatori abil siseruumi.

Lühidalt öeldes seob seadmes ringlev külmaaine soojusenergiat ja transpordib selle ühest keskkonnast teise.

Järjest enam inimesi soovivad oma kodus palavate ilmade korral temperatuuri kontrolli all hoida. Igal aastal ostetakse ja paigaldatakse üha rohkem kliimaseadmeid. Nõudlus kasvab hüppeliselt suviti koos esimese kuumalaine saabumisega.

Õhksoojuspump vs konditsioneer

Õhksoojuspumbad ja konditsioneerid pakuvad mõlemad efektiivseid lahendusi sisekliima reguleerimiseks, kuid nende kasutusotstarve on mõneti erinev. Kuna mõlemad on oma olemuselt soojuspumbad, siis nende paigalduse puhul on tegu ehitise tehnosüsteemide muutmisega ja nende paigaldus tuleb kooskõlastada.

Õhksoojuspump on mitmekülgne ja energiatõhus seade aastaringseks kasutamiseks. Õhksoojuspumbad suudavad kütta ka karmima pakase korral, isegi kuni -35 °C. Seetõttu sobivad need kasutamiseks nii põhi- kui ka lisaküttena eramusse, suvilasse kui ka korterisse.

Kuna konditsioneerid on optimeeritud suviseks jahutamiseks, siis nende küttevõimekus on piiratud, sobides peamiselt sügiseks ja kevadeks. Määravaks saavad seadme lubatud tööpiirid, milleks kütte puhul on tavaliselt -15 °C (välistemperatuur).

 ÕhksoojuspumpKonditsioneer
KüteJah, tõhus kütteallikas aastaringseltJah, kuid piiratud võimekusega, sobib pigem sügisel ja kevadel
JahutusJahJah
EnergiatõhususVäga kõrge, sobib aastaringseks kasutamiseksOptimeeritud jahutuseks, küttevõimekus madalam
KasutamineAastaringselt, sobib nii kütmiseks kui jahutamiseksPeamiselt suvel jahutamiseks, kergeks kütmiseks kevadel ja sügisel

Valik õhksoojuspumba ja konditsioneeri vahel sõltub sinu vajadustest. Kui soovid peamiselt jahutust palaval suvel ja vajad kergemat kütmist üleminekuperioodidel, nagu kevadel ja sügisel, siis on mõistlikum valida konditsioneer.

Õhksoojuspump sobib sulle kui:

  • Sul ei ole võimalik kasutada muud kütteliiki, näiteks gaasi või puidukütet.
  • Soovid säästa raha küttekuludelt.
  • Vähendada oma mõju keskkonnale.
  • Vajad lisaks küttele ka kuumade ilmade korral jahutust.

Kui soovite süsteemi, mis jahutab ja soojendab teie kodu aastaringselt energiasäästlikult valige õhksoojuspump. Kui soovite oma kodu ainult jahutada, valige konditsioneer.

Ei tea milline seade sobida võiks? Pöördu meie spetsialistide poole!

Aitame leida sulle parima lahenduse:

Mait: mait.kaha@kliimakaubamaja.ee , tel. 58 181 181.

Timo: timo@kliimakaubamaja.ee , tel.  59 130 130.

Paigaldus – mida tähele panna?

Kui on soov paigaldada konditsioneer korterisse, siis juhime tähelepanu 6 asjaolule:

  1. Vajalikud load ja teatised – kõik peaks olema seadusega kooskõlas, et vältida hilisemaid probleeme ja lisakulutusi.
  2. Siseosa asukoht – määrab ära kui efektiivselt konditsioneer suudab korterit jahutada.
  3. Välisosa asukoht – sellest oleneb kostuv müratase ja vibratsioon ning ka hoolduste teostamise lihtsus.
  4. Paigaldaja pädevus – tegemist on litsentseeritud tegevusega. On oluline, et seda teostaksid oma ala spetsialistid, kes on vastavad koolitused saanud.
  5. Paigaldusele kuluv aeg – iga objekti puhul erinev. Standardpaigaldusele kulub päev või isegi vähem.
  6. Tellijapoolsed eeltööd enne konditsioneeri paigaldamist – et paigaldus sujuks muretult ja lisakuludeta.

Konditsioneer on olemuselt sama mis õhksoojuspump, seega kehtivad neile samad nõuded ja soovitused nii paigalduse kui ka hoolduse osas.

Kliimakaubamajas sisaldab standardpaigaldus:

  • transporti objektile
  • õhksoojuspumba või konditsioneeri paigaldust kuni 2,5 m kõrgusele (sise- kui ka välisosa).
  • sise- ja välisosa vahelist ühendustoru ja elektrikaablit kuni 5 m,
  • välisosa seinakinnitust, vibratsioonikaitset, kummipukse ning paigaldust,
  • plastikust katet torudele/juhtmetele (karbik) 2 m, avakatet, kondensatsiooniveevoolikut,
  • ühe (kuni 50 cm paksuse) seina läbimist, v.a armeeritud betoon, maakivi, paas, punane tellis jms (kokkuleppel lisatasu eest),
  • elektertoidet: sise- või välisosa ligiduses kuni 2,5 m kaugusel,
  • seadme käivitamist ja puldi tutvustamist,
  • kulumaterjale standardpaigaldusele

Sellest, millised peavad olema tellija poolsed eeltööd enne konditsioneeri paigaldamist, leiab meie soojuspumpade paigalduse lehelt koos põhitingimuste ja võimalike lisatöödega, mis võivad vajalikud olla.

Must kuninga logo
märgis EST

Parima lahenduse ja täpsema hinna saamiseks pöördu julgelt meie spetsialistide poole!

Pakume TASUTA konsultatsiooni

Madis (Tallinn): madis@kliimakaubamaja.ee , tel. 58 607 607.

Mait (Tartu): mait.kaha@kliimakaubamaja.ee , tel.  58 181 181.

TASUTA PAKKUMINE